Kako?

Kako se autoindustrija priprema za budućnost?

Pregled najvećih igrača u industriji automobila koji prelaze na električna vozila – Tesla, Toyota, VW, i Kia, te kako to mijenja krajolik automobilizma.

Posljednjih godina, svjedoci smo rastućeg interesa za električna vozila. Proizvođači automobila diljem svijeta uvode nove modele koji su potpuno ili djelomično pokretani elektromotorom. Ova promjena u industriji automobila ima veliki utjecaj na budućnost automobilizma, a neki od najvećih igrača u autoindustriji su već prepoznali ovaj trend.

Jedna od vodećih tvrtki u industriji električnih automobila je Tesla. Osnovana 2003. godine, ova tvrtka se usredotočila na razvoj električnih automobila i tehnologija povezanih s njima. Kao posljedica, Tesla je postao sinonim za električna vozila, čak i kod onih koji ne prate automobilsku industriju.

kako autoindustrija
Tesla

Međutim, Tesla nije jedina tvrtka koja se okreće električnim automobilima. Veliki igrači u autoindustriji kao što su Toyota, VW i Kia također su krenuli tim putem. Toyota je pokrenula liniju Prius hybrid vozila još 1997. godine, a danas ima i električni model Prius Prime. VW je nedavno najavio svoj cilj da do 2030. godine postane “klimatski neutralan” i najavio je svoju gamu električnih vozila s ambicioznim planovima. Kia, s druge strane, ima već nekoliko električnih vozila na tržištu, a planira lansirati i nova vozila koja će se temeljiti na platformi E-GMP.

Toyota

Uz to, ostali proizvođači automobila također rade na razvoju svojih električnih vozila, a neki su već predstavili nove modele. Primjerice, Porsche je predstavio Taycan, svoj prvi potpuno električni automobil. Švedski proizvođač automobila Volvo također je najavio da će postati potpuno električna marka do 2030. godine.

VW

Ova promjena u industriji automobila događa se u vrijeme kada se globalno zagrijavanje i klimatske promjene stavljaju u prvi plan. Električni automobili su mnogo čišći od svojih benzinskih i dizelskih pandana i nude mogućnost za smanjenje onečišćenja zraka i emisije stakleničkih plinova. Uz to, električni automobili nude i druge prednosti poput tiše vožnje i nižih troškova goriva i održavanja.

Kako autoindustrija ide prema budućnosti, neki stručnjaci predviđaju da će do 2040. godine većina automobila na cestama biti električni. Električna vozila su također postala popularna među potrošačima, s rastućom potražnjom za ovim automobilima. Prema izvješću Međunarodne energetske agencije (IEA), u 2020. godini je prodano oko 3,1 milijuna električnih vozila, što je 41% više nego u 2019. godini.

Uz to, razvoj tehnologije baterija i infrastrukture punjenja također će igrati ključnu ulogu u ubrzavanju ovog trenda. Baterije će postati sve jeftinije i imati veći domet, a infrastruktura punjenja će postati sve rasprostranjenija. To će omogućiti vozačima da putuju veće udaljenosti bez brige za raspoloživost punjenja.

Iako postoje mnogi pozitivni aspekti električnih vozila, postoje i izazovi. Proizvodnja baterija za električna vozila zahtijeva znatnu količinu rijetkih metala, što može dovesti do povećanja cijena i utjecati na dostupnost ovih vozila. Također, postoje pitanja o održivosti izvora električne energije koja se koristi za punjenje vozila.

Unatoč tim izazovima, elektrifikacija automobila predstavlja veliku priliku za autoindustriju da se prilagodi novim trendovima i nastavi s razvojem tehnologije. Kako se broj električnih vozila na cestama povećava, očekuje se da će se i infrastruktura punjenja širiti, što će učiniti ove automobile sve privlačnijim za potrošače.

U zaključku, autoindustrija se ubrzano priprema za budućnost u kojoj će se električna vozila igrati ključnu ulogu. Tvrtke poput Tesle, Toyote, VW i Kie već su na čelu ovog trenda, dok se ostali proizvođači automobila također okreću električnim vozilima. Kako se tehnologija baterija i infrastruktura punjenja nastavlja razvijati, očekuje se da će se broj električnih vozila na cestama povećavati. To bi moglo dovesti do smanjenja onečišćenja zraka i emisija stakleničkih plinova, a također bi moglo imati značajan utjecaj na budućnost automobilizma.

www.infomaniabalkan.com

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Pin It on Pinterest